Ահա, թե ինչու է բրոկկոլին օգտակար մեր առողջության համար
Առողջ սննդի կատեգորիայում բրոկկոլին պատկանում է խաչասեր ընտանիքին՝ ծաղկակաղամբի, բրյուսելյան ծիլերի և կաղամբի հետ միասին: Այս բանջարեղենն ունի բարձր սննդային արժեք, որը նշում են մասնագետները տարիների ընթացքում:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ շոգեխաշած բրոկկոլիի կանոնավոր օգտագործումը խոլեստերինի իջեցմամբ նվազեցնում է սրտային հիվանդությունների ռիսկը: Ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ սննդակարգում մեծ քանակությամբ խաչասեր բանջարեղենը նույնպես նվազեցնում է սրտի կաթվածի և ինսուլտի հավանականությունը: Բրոկկոլին պարունակում է վիտամին K՝ արյան հիմնական մակարդակի և առողջ և ամուր ոսկորների պահպանման համար անհրաժեշտ սննդանյութ:
Գոյություն ունեն հաստատուն վկայություն այն մասին, որ վիտամին K- ն բարելավում է ոսկրերի ընդհանուր առողջությունը` ավելացնելով ոսկորների հանքային խտությունը և նվազեցնելով կոտրվածքների մակարդակը օստեոպորոզ ունեցող մարդկանց մոտ: Մեծահասակների մոտ 1 կիլոգրամ քաշի համար անհրաժեշտ է 1 մկգ վիտամին: Սա նշանակում է, որ 75 կգ մարդուն անհրաժեշտ է 75 մկգ վիտամին K ընդամենը 100 գ շոգեխաշած բրոկկոլի մեջ, 145 մկգ վիտամին K:
Բայց հատուկ խնամք պետք է ցուցաբերել այն մարդիկ, ովքեր հակագոուլանտներ են օգտագործում: Վիտամին K- ն կարող է փոխազդել այդ դեղերի հետ, ուստի նախքան այդպիսի դիետայի անցնելը պետք է խորհրդակցեք Ձեր բժշկի հետ: