Մուգ շոկոլադի դրական 5 ազդեցությունը մեր օրգանիզմի վրա
Գիտնականները կակաոյի օգտակար հատկությունների մասին ուսումնասիրություններ են անում դեռևս մ.թ.ա. 1200 թվականից և մինչ օրս մինչև վերջ չեն բացահայտել կակաոյի առողջարար և օգտակար հատկությունները: Այս մասին գրում է Business Insider-ը` ներկայացնելով 5 պատճառ, թե ինչու է կակաոյով հարուստ մուգ շոկոլադն օգտակար մեր օրգանիզմին:
1. Իրական շոկոլադն անառողջ ուտելիք չէ
Իրական շոկոլադը պատրաստվում է հիմնականում կակաոյից, որի օգտակար բաղադրությունն ապահովում է շոկոլադի առողջարար հատկությունները: Կակաոյի հիմնական բաղադրիչներից մեկը` ֆլավանոլները, հակաօքսիդանտներ են:
2. Շոկոլադը սնուցում է օրգանիզմի օգտակար բակտերիաներին
Գիտնականների վերջին հետազոտությունները բացահայտել են, թե ինչպես է շոկոլադն ազդում օրգանիզմի կենսագործունեության վրա: Այն սնուցում է օրգանիզմի օգտակար բակտերիաներին` ստեղծելով այնպիսի միկրոֆլորա, որը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդություններով հիվանդանալու հավանականությունը:
3. Շոկոլադն ասոցացվում է արյան ցածր ճնշման հետ
Հետաքրքրությունը կակաոյի` արյան ճնշման վրա ազդեցության նկատմամբ մեցածավ, երբ հայտնաբերվեց, որ Կենտրոնական Ամերիկայում բնակվող Կունա հնդկացիները աչքի են ընկնում արյան ցածր ճնշման մակարդակով, որի գաղտնիքը, թվում էր, 3-4 բաժակ կակաոն էր, որը նրանք խմում են օրական: Բազում հետազոտությունները, որոնք իրականացվել են հետագա տարիներին, ուսումնասիրել են կակաոյի ֆլավանոլների կապը արյան ճնշման հետ: 20 ուսումնասիրությունից 9-ը բացահայտել է այդ կապը արյան ցածր ճնշման և ֆլավանոլների սպառման միջև:
4. Շոկոլադը կարող է նպաստել երկաթի պակասը նվազեցնելուն
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնների տվյալների համաձայն` երկաթի պակասը առաջատար դիրք է զբաղեցնում սննդային անբավարարությունների շարքում: Շաքարավազով պատրաստված քաղցրավենիքի փոխարեն մուգ շոկոլադ օգտագործելը նպաստում է օրգանիզմում երկաթի բավարար քանակ ապահովելուն:
Հարյուր գրամ տապակած սպանախը պարունակում է 3.5 մգ երկաթ, մինչդեռ 100 գրամ մուգ շոկոլադը` պատրաստված 70-85 տոկոս չոր կակաոյից, պարունակում է եռակի ավել երկաթ:
5. Շոկոլադը կարող է մեղմել թուլությունն ու հաղթահարել վատ տրամադրությունը
Շոկոլադը մարդիկ ուտում են դրա քաղցրության, հագեցնող լինելու, օգտակար հատկություններով հարուստ լինելու համար, սակայն այն պարունակում է նաև հոգեբանական ակտիվ բաղադրիչներ, որոնք, ինչպես բացահայտվել է 8 տարբեր հետազոտությունների արդյունքում, ազդում են տրամադրության վրա: Այն, սովորաբար, դրական ազդեցություն է ունենում և օգնում է լավ տրամադրություն ձեռք բերել




















Հուսով եմ` տիկինը կհերքի Քաջարանի կոմբինատի բեռնափոխադրման մոնոպոլիստը լինելու ասեկոսեն․ Դանիելյան
Փաշինյանի ձեռամբ ադրբեջանցի հատուկ ջոկատայինները գալու են ու «խաղաղ» տեղավորվեն ՀՀ-ում. ադրբեջանագետ
Վարդան Ղուկասյանին մեղսագրվող կաշառքի գործը կգնա դատարան. նրան 10 տարվա ազատազրկում է սպառնում
ՌԴ-ն հրթիռներով և անօդաչու թռչող սարքերով զանգվածային հարվածներ են հասցրել Ուկրաինային․ տուժածներ կա
Ուզել են Արշակ Սրբազանի գրպանը բան գցեն, հիշել են՝ սքեմը գրպան չունի. Հայկ Մամիջանյան
ԱԺ-ում կքննարկվի Հեռուստատեսության և ռադիոյի հանձնաժողովի անդամ Հակոբ Հակոբյանի լիազորությունները դա...
Ռուբլին թանկացել է․ փոխարժեքն՝ այսօր
Պարզապես որոշել են քրեական վարույթ չնախաձեռնել ու... վերջ. «Փաստ»
Ինչո՞ւ «նետերն» ուղղվեցին հենց «կռիվը բաժանողի» վրա. «Փաստ»
Ժամկետի կրճատումով պլանավորված խնդիրներն արտահայտվելու են 2027-ի ամռանը, երբ 1.5 տարով զորակոչվածներ...