Գլխավոր Լրահոս Վիդեո Կիսվել
Այն մասին, թե ինչպես է մեր ժողովուրդը քայլ առ քայլ ձախողում թշնամու կամակատարների արշավը մեր Սուրբ Եկեղեցու դեմ. Ավետիք Չալաբյան Հայ ժողովրդի գլխավոր և ամենաբարձր արժեք ունեցող բրենդը Հայաստանի Հանրապետությունն է․ Մհեր Ավետիսյան Սպորտի զարգացումը կարեւոր դեր պետք է ունենա յուրաքանչյուրի կյանքում․ Հովհաննես Ծառուկյան Արևային էներգիայով աշխատող ուսապայուսակը օգնում է անօթևաններին մնալ կապի մեջ Արտակ Սրբազան, ինքնամխիթարանքով մի զբաղվիր, քանի որ քո գործած հանցանքն աններելի է․Դավիթ Սարգսյան Հայաստանում մշակույթը զարգանում է խիստ անհավասար․ Մենուա Սողոմոնյան Կոնվերս Բանկի և Visa-ի արշավի հաղթողներին են հանձնվել մրցանակները (տեսանյութ) Հասարակական առողջացման պրոցեսը. նոր իրականություն Տարեցներին դարձրել են փորձադաշտ՝ ավելացնելով սթրեսն ու անորոշությունը․ Ցոլակ Ակոպյան Հայաստանի բուհերը՝ համաշխարհային քարտեզից դուրս․ Ատոմ Մխիթարյան Ucom-ի աջակցությամբ «Արևորդի» ՀԿ-ն իրականացնում է «Խելացի թռչնադիտարկում» կրթական ծրագիրը Հովնան Սրբազան, բա որ Արցախի տեսիլքը չես ուզում կորցնել, ի՞նչ գործ ունես արցախուրացի և հայրենուրացի «սրտի եպիսկոպոսապետի» պաշտոնում. Դավիթ Սարգսյան
Ռուսաստանը քննարկում է Ադրբեջանի միջոցով պարարտանյութեր մատակարարելու հնարավորությունը. Օվերչուկ«Հայաստան» խմբակցության պատգամավորները պարգևավճարները կուղղեն սոցիալական աջակցությանը«Եվրոմեդիա24»–ը «Հայ երգի պահապան» պատվավոր մրցանակը շնորհել է Ռուբեն Մաթևոսյանին (տեսանյութ)Ամուսնու կողմից նախկին կնոջը սպանելու դեպքով նախաձեռնված քրեական վարույթի նախաքննությունն ավարտվել էՄենք մեր հակառակորդներին ասացինք` Հայաստանը թույլ չէ, պարզապես ունի թույլ ղեկավարություն. այս տարի մենք հույսը վերադարձրինք մեր ազգինԻրենց «վնուշատ» անողների հանդեպ անողոք եմ լինելու. կարող եմ երդվել՝ մեկ բևեռով Փաշինյանին կհաղթենքԹբիլիսյան խճուղում բախվել են «Tesla»-ն, «Mercedes»-ն ու «Daewoo»-ն. կա վիրավոր2025թ Հայաստանը դիվանագիտական հարաբերություններ է հաստատել երեք երկրի հետIDBank-ի աշխատակիցների ամանորյա նվերները՝ «Հայորդի» հիմնադրամի շահառու երեխաների համար Սամվել Կարապետյանի նվերը Գյումրի քաղաքին․ այս տարի կլուսավորենք խավարը` միասինՍտեղծվել է կեղծ օգտահաշիվ՝ Քաղաքաշինության կոմիտեի գլխավոր քարտուղարի անունով WhatsApp հավելվածումՌուբենը և իր ստերը․ Ալիկ ԱլեքսանյանՍիրիան ներողություն է խնդրել թուրքական կողմիցՎստահ եմ՝ մեր հարաբերությունները կշարունակեն զարգանալ դաշնակցային ոգով․ Պուտինը շնորհավորել է ԱլիևինՎճռաբեկ դատարանի գործողությունների վերաբերյալ մեր գնահատականները հստակ են և ակնհայտ է, որ Սամվել Կարապետյանի դեպքում այն ընդհանրապես իրավունքի պաշտպանության մեխանիզմ չէ. Արամ Վարդևանյան Թբիլիսյան խճուղում բախվել են ավտոմեքենաներ․ կան տուժածներԳաղտնի Ձմեռ Պապը՝ idplus-ում․ անանուն նվեր-քարտերՄենք ճաղերի տարբեր կողմերում ենք ու իրականում պարզ էլ չէ՝ ճաղերի ո՛ր կողմում է բանտը․ ՄելիքյանՄոսկվայում ոստիկանական մեքենայի մոտ անհայտ անձը պայթուցիկ սարք է նետել. կան զոհերԱդրբեջանական բենզինը կվաճառվի 440 դրամով. տնտեսական, թե՞ քաղաքական գործարք
Հասարակություն

Ի՞նչ է արձանագրվել երշիկեղենի լաբորատոր փորձաքննության արդյունքում

Ավելի վաղ տեղեկացրել էինք, որ Orer.am-ը սկսկել է շուկայում վաճառվող երշիկեղենի որակի ստուգման գործընթաց, որի շրջանակներում լաբորատոր փորձաքննության ենք ներկայացրել «Բիելլա» ապրանքանիշի կողմից արտադրված արհեստական թաղանթով եփած և «Գանձասար» ապրանքանիշի կիսաապխտած բնական թաղանթով «Կրակովյան» տեսակի երշիկները:

Փորձաքննության ենթարկված երշիկեղենը ենթարկվել են մանրէաբանական հետազոտության, պարզելու համար արտադրության ընթացքում սանիտարահիգիենիկ, իսկ դրանից հետո պահպանման պայմանների ժամանակ արդյո՞ք խախտումներ չեն եղել և արդյո՞ք դրանք համապատասխանում են պահանջվող չափանիշներին:

Ինչպես եփած, այնպես էլ կիսաապխտած երշիկները փորձաքննության են ենթարկվել աղիքային ցուպիկի խմբի մանրէների, ոսկեգույն ստաֆիլակոկի և լիստերիայի նկատմամբ: Փորձարկման ենթարկված ցուցանմուշների մանրէաբանակն ցուցանիշների լաբորատոր փորձաքննության արդյուքններով շեղումներ չեն հայտնաբերվել: Դա վկայում է այն մասին, որ արտադրության ընթացքում անիտարահիգիենիկ պայմանների ցուցանիշները չեն խախտվել և համապատասխանել են Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգերով պահանջվող չափանիշներին:

ՍԱՏՄ ենթակայության տակ գործող Հանրապետական անանսնաբուժասանիտարական և բուսասանիտարական լաբորատոր ծառայությունների կենտրոնի մանրէաբանական հետազոտությունների բաժնի պետ Լալա Մելիքյանը փորձաքննության արդյունքները ներկայացնելուց բացի, որոշ խորհուրդներ տվեց սպառողներին: Մասնավորապես վաճառակետից երշիկեղեն գնելուց առաջ ուշադրություն դարձնել մակնշմանը, հատկապես՝ բաղադրությանը:

«Բաղադրությունը պետք է ընթեռնելի լինի, որպեսզի գնորդը կարողանա հասկանալ, թե այն ինչ բաղադրություն ունի: Բնականաբար երշիկեղենի դեպքում պետք է տեղեկություն լինի ինչպես մսի քանակի, այնպես էլ այն մասին, թե տվյալ երշիկը ինչ մսից է պատաստված: Եփած երշիկեղենի դեպքում կարող են լինել այլ հավելումներ՝ կաթ, ձու, նիտրիտներ, որոնք թեև ցանկալի չեն, սակայն օգտագործվում են երշիկեղենի կյանքը երկարացնելու, միկոբների աճը կասեցնելու համար:

Եվ եթե երշիկեղենի բաղադրությունն ամբողջությամբ և ընթեռնելի ներկայացված չէ, ապա կարելի է ենթադրել, որ տվյալ արտադրանքը որոշակի կեղծիքներ է պարունակում, որի պատճառով էլ պատշաճ մակնշում չկա»,- ասաց Լ. Մելիքյանը:

Մասնագետի դիտարկմամբ, ժամանակի ընթացքում երշիկեղենում կարող են մանրէներ չառաջանալ, քանի որ քիչ չեն դեպքերը, երբ երշիկի բաղադրության մեջ քիմիական տարրերը թույլատրելի սահմաններից ավելի շատ լինում, ինչը թեև կանխում է մանրէների զարգացումը, սակայն վնասակար է օրգանիզմի համար:

«Կարևոր է նաև մսի որակը: Եթե հումքը որակյալ չի լինում, հավելումների շնորհիվ հնարավոր է լինում երշիկնեղենի արտաքին տեսքը նորմայի սահմաններում պահել: Դրանք թույլ չեն տալիս, որ անգամ միկրոբային աճ լինի, սակայն, պետք է հիշել, որ այդ ամենը հնաավոր է դառնում միայն հավելումների շնորհիվ, որոնք վնասակար են առողջության համար»,- ասաց Լ. Մելիքյանը:

Սպառողները պետք է ուշադրություն դարձնեն, թե ինչ պայմաններում է պահվում երշիկեղենը, քանի որ միկրոբներ կարող են զարգանալ նաև սառնարանային ոչ պատշաճ պայմանների առկայության դեպքում: Գնելու ժամանակ հարկավոր է նաև ուշադրություն դարձնել երշիկի թաղանթին:

Թարմ երշիկի թաղանթն ամուր գրկում է երշիկը, թաղանթը լինում է չոր, մաքուր և էլաստիկ: Իսկ եթե արտաքին մակերևույթի վրա թացություն է նկատվում, ապա դա խոսում է նրան որակական ցածր հատկանիշների մասին:

«Շատ հաճախ մարդիկ երշիկը գնում են կտրված վիճակում, սակայն, այդ ժամանակ հարկավոր է ուշադրություն դարձնել երշիկի գույնին, կտրվածքի հարթ լինելու հանգամանքին: Շատ հաճախ սպառողներն ընտրում են վառ գույն ունեցող երշիկներ, սակայն, իրականում որակյալ երշիկի գույնը չպետք է վառ կարմիր լինի: Դա խոսում է ներկանյութերի առկայության մասին: Ի դեպ, շատ հավելանյութեր կան, որոնք երշիկին տալիս են բավականին ախորժաբեր ու բնական հոտ ու համ, ուստի խորհուրդ չէի տա սպառողներին քաղցած վիճակում երշիկեղեն ընտրել»,- ասաց Լ. Մելիքյանը:

 

Արմինե Գրիգորյան