Կակաոյի հատիկները պայքարում են ճարպակալման և դիաբետի դեմ
Կակաոյի հատիկների կեղեւում պարունակվող երեք ֆենոլային միացություններն օգնում են պայքարել ճարպակալման հետ կապված քրոնիկ բորբոքման դեմ, ինչպես նաեւ ինսուլինի նկատմամբ ռեզիստենտության դեմ, որը կարող է հանգեցնել 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացմանը: Այդ մասին հայտնում են Իլինոյիսի համալսարանի գիտնականները:
Նրանք կակաոյի սերմերի կեղեւում հայտնաբերել են պրոտոկատեխային թթվի, էպիկատեխինի եւ B2 պրոցիանիդինի բարձր մակարդակներ: Այդ միացությունների հիման վրա նրանք հյութ են ստեղծել եւ ստուգել դրա ազդեցությունը ադիպոցիտների (ճարպային հյուսվածքի բջիջներ) եւ մակրոֆագի իմունային բջիջների վրա:
Մասնագետները նաեւ ուսումնասիրել են, թե ինչ ազդեցություն է ունենում բջիջների վրա ամեն մի նյութն առանձին առանձին:
Պարզվել է, որ ֆենոլային միացությունները ինչպես միասին, այնպես էլ առանձին առանձին նպաստել են վնասված միտոխոնդրիաների վերականգնմանը, նվազեցրել ադիպոցիտներում ճարպի կուտակման մակարդակը. արգելափակել բորբոքային գործընթացները եւ վերակագնել են ինսուլինի նկատմամաբ բջիջների զգայունությունը:
Կակաոյի հատիկների կեղեւը կոչվում է կակաովելլա: Այն սովորաբար օգտագործում են ցածր կարգի շոկոլադի պատրաստման համար, ինչպես նաեւ հողի կազմության եւ հատկությունների բարելավման համար: