Գլխավոր Լրահոս Վիդեո Կիսվել
Այն մասին, թե ինչպես է մեր ժողովուրդը քայլ առ քայլ ձախողում թշնամու կամակատարների արշավը մեր Սուրբ Եկեղեցու դեմ. Ավետիք Չալաբյան Հայ ժողովրդի գլխավոր և ամենաբարձր արժեք ունեցող բրենդը Հայաստանի Հանրապետությունն է․ Մհեր Ավետիսյան Սպորտի զարգացումը կարեւոր դեր պետք է ունենա յուրաքանչյուրի կյանքում․ Հովհաննես Ծառուկյան Արևային էներգիայով աշխատող ուսապայուսակը օգնում է անօթևաններին մնալ կապի մեջ Արտակ Սրբազան, ինքնամխիթարանքով մի զբաղվիր, քանի որ քո գործած հանցանքն աններելի է․Դավիթ Սարգսյան Հայաստանում մշակույթը զարգանում է խիստ անհավասար․ Մենուա Սողոմոնյան Կոնվերս Բանկի և Visa-ի արշավի հաղթողներին են հանձնվել մրցանակները (տեսանյութ) Հասարակական առողջացման պրոցեսը. նոր իրականություն Տարեցներին դարձրել են փորձադաշտ՝ ավելացնելով սթրեսն ու անորոշությունը․ Ցոլակ Ակոպյան Հայաստանի բուհերը՝ համաշխարհային քարտեզից դուրս․ Ատոմ Մխիթարյան Ucom-ի աջակցությամբ «Արևորդի» ՀԿ-ն իրականացնում է «Խելացի թռչնադիտարկում» կրթական ծրագիրը Հովնան Սրբազան, բա որ Արցախի տեսիլքը չես ուզում կորցնել, ի՞նչ գործ ունես արցախուրացի և հայրենուրացի «սրտի եպիսկոպոսապետի» պաշտոնում. Դավիթ Սարգսյան
Գագիկ Ծառուկյանն անելու է հնարավոր ամեն բան, որ գյումրեցի մանուկների ցանկությունը կյանքի կոչվի, ու Ամանորն ու Սուրբ Ծնունդը տոնական մթնոլորտում դիմավորեն բոլորը. Իվետա Տոնոյան Գողություն՝ Երևանում․ ձերբակալվել է «Chevrolet Volt»-ի կողային հայելիները գողացած 39-ամյա քաղաքացինՀերթական մանիպուլյացիան, հերթական «սենսացիան»՝ զրո փաստերով․ Շիրազ ՄանուկյանցԿա խնդիր իշխանությունն ամեն գնով պահելու, ու դրա ճանապարհը ռեժիմը ազատազրկումների միջոցով է տեսնումՓաշինյանի բռնաճնշումները՝ Եկեղեցու դեմ․ բրիտանական հեղինակավոր պարբերականի անդրադարձըԵրևանում ոստիկանություն տեղափոխված 3 քաղաքացիների մոտ հայտնաբերվել են թմրանյութեր և ներարկիչներՀանրապետությունում կան փակ ճանապարհներԻնչ ենք մաղթում մենք 2026թ-ին ընդառաջ. ՀՀԿ Կարևորն այն է, որ Ռուսաստանը չխաթարի խաղաղ դիվանագիտությունը. ԶելենսկիԱՊՀ երկրների ղեկավարների հետ հանդիպմանը Վլադիմիր Պուտինը կոչ է արել պայքարել ԱՊՀ տարածքում պատմության կեղծարարության դեմ. Մհեր ԱվետիսյանԱռողջություն և ամրություն հրամանատար Աշոտ Մինասյանին ու բոլոր գերյալ հայորդիներին. Մենուա ՍողոմոնյանԱյս դասագրքերը ոտնահարում են մեր ազգային արժեքները․ Ատոմ ՄխիթարյանՔՊ նախընտրական ցուցակում չի լինի նաև Փաշինյանի նախկին օգնական Նաիրի ՍարգսյանըԿենսաթոշակը չի բավարարում նույնիսկ գոյատևմանը․ Մենուա ՍողոմոնյանՓաշինյանի իշխանությունը կախյալ է, նա ոչ մի տեղ վստահություն չունի․ Ավետիք ՉալաբյանԻմ տեղեկություններով ԱՄՆ-ից սպասվում է չափազանց բարձրաստիճան պաշտոնյայի այցԿես տարուց ավելի է, ապօրինի կալանավորված է Սամվել Կարապետյանը. չկա գործ, կա նման տևական ինտենսիվ կալանք. Արամ Վարդևանյան Գիշերը հարյուրավոր ուկրաինական անօդաչուներ գրոհել են ՌԴ-ն․ իրավիճակը՝ երկրումՄենք շփվում ենք հասարակության հետ ոչ թե խոստումներ տալու, այլ առկա խնդիրները բացահայտելու, լուծումներ գտնելու և մեր ծրագիրը միասին քննարկելու նպատակով. Նաիրի Սարգսյան Կառուցելու ենք շատ շուտով՝ համերաշխ, սիրով և Աստծով. Գոհար Ղումաշյան
Հասարակություն

Պե՞տք է արդյոք լվանալ միսը եփելուց առաջ

Պե՞տք է արդյոք լվանալ միսը եփելուց առաջ: Շատ մարդիկ, առանց երկմտելու, կպատասխանեն այո: Բայց իրականում ամեն ինչ այդքան էլ պարզ չէ:

2019-ին անցկացված փորձարկումը ցույց է տվել, որ հում միսը կամ թռչնամիսը լվանալը վատ գաղափար է, քանի որ այն կարող է աղիքային թունավորումների պատճառ դառնալ: Այս փորձի ընթացքում 300 մարդու բաժանել են երկու խմբի եւ խնդրել են հավից ճաշ պատրաստել, որն ավելի վաղ նախապես արհեստականորեն վարակվել էր E.coli-ով: Մի խմբի մասնակիցները պետք է հավը չլվանային եփելուց առաջ, իսկ երկրորդի մասնակիցներին ոչ մի հրահանգ չէր տրվել, եւ նրանց կեսը լվացել էր միսը:

Փորձի մասնակիցների կողմից պատրաստված ուտեստների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ հավը լվացողների ճաշերը վարակված էին նույն E. coli-ով: Զարմանալին այն էր, բակտերիաներ են հայտնաբերվել նրանց 20 տոկոսի մոտ, ով միս չէր լվացել: Պարզվել է, որ ոչ բոլոր մարդիկ գիտեն ինչպես ճիշտ ախտահանել իրենց ձեռքերը, աշխատանքային մակերեսները եւ սպասքը, այդ իսկ պատճառով հում մսից բակտերիաներն անցնում են պատրաստի ուտեստին: Մասնակիցների 14 տոկոսի մոտ լվացարաններում դեռ մանրէներ կային նույնիսկ դրանք լվանալուց եւ ախտահանելուց հետո:

Medportal.ru-ի փոխանցմամբ` ամենից հաճախ խոհանոցում մթերքների հետ միասին մնում են ոչ անվնաս սալմոնելլան, նորովիրուսը, կամպիլոբակտերը եւ տոքսոպլազման: Երբ մի կտոր միսը կամ թռչնամիս պահում ենք հոսող ջրի տակ, այդ մանրէները փոքր կաթիլների հետ միասին տարածվում են շուրջբոլորը:
Փորձի համադրողը` ԱՄՆ գյուղատնտեսության նախարարությունը (USDA), միսը լվանալը համարում է հնացած սովորություն, քանի որ միսը ճիշտ եփելը մանրէներ է սպանում, այն նախապես լվանալ պետք չէ: Իսկ եթե ​​ցանկանում եք ազատվել հում մսի լորձից կամ դրա վրա իսկապես ինչ-ոչ բան կան, ապա կարող եք ոչ թե հոսող ջուր, այլ թղթե սրբիչ օգտագործել:

        USDA-ն 3 կանոն է առաջարկում` մսամթերքի անվտանգ պատրաստման համար

  1. Նախ` աղցան, ապա` միս: Նախ պետք է պատրաստել այն, ինչը ջերմամշակման կարիք չունի. այդպես «կեղտոտ» սննդից մաքուրին մանրէներ փոխանցլեու հավանականությունն ավելի քիչ կլինի:

  2. Լվացեք, ապա ախտահանեք: Միսը վերամշակելուց անմիջապես հետո անհրաժեշտ է լվանալ եւ ախտահանել լվացարանը, կտրելու տախտակը, այնուհետեւ 20 վայրկյան ձեռքերը մանրակրկիտ լվանալ օճառով:

  3. Եփել ճիշտ ջերմաստիճանում.
    .  Խոզի, տավարի, գառի կամ հորթի միսը` 63 °С
    .  Աղացած միսը` 71 °С
    .  Թռչնամիսը ցանկացած ձեւով` 74 °С


Մսից եւ հավից բացի, անիմաստ է լվանալ նաեւ սունկը եւ ձուն: Իսկ ահա բանջարեղենն ու պահածոները մասնագետները խորհուրդ են տալիս օգտագործելուց առաջ խոզանակով լավ լվանալ:

 Իմանալ ավելին․․․